O vítězství ve Finále ČSP, účasti na Global Champions Tour a závodní strategii

O vítězství ve Finále ČSP, účasti na Global Champions Tour a závodní strategii

Sezóna 2019 navazovala na pro Stáj Dvůr Židovice až neuvěřitelně vydařenou sezónu 2018, kdy přicházely za sebou stále větší a větší úspěchy, až z toho bylo zasloužené, fantastické vítězství ikony a šéfa stáje Ondry Pospíšila v sedle koně Einfach ve Finále Českého skokového poháru – a na závěr roku pak úspěšná účast na Prague Playoffs, superfinále světové jezdecké ligy Global Champions tour!

Jak to funguje v srdci týmu – jede se nová sezóna nanovo s čistým štítem, anebo nad týmem visely opojné pocity z loňska jako meta, ke které se chcete znovu přiblížit, nebo kterou chcete dokonce překonat?

Jde mít vůbec takto smělá přání, když s koňmi jak všichni víme, se neustále vše mění?

Samozřejmě, že člověk si částečně ten pocit toho, že se mu zadařilo v loňské sezoně nese s sebou. Ale já bych řekl, že tohle je spíše tak nějak vzadu, v pozadí. Do nové sezony se jde s úplně čistým štítem, nanovo, člověk se musí snažit ji odmakat na sto procent.

Ponaučit se z chyb, a vzít si i to dobré co se povedlo – třeba to ze sezony 2018 - co jsme udělali jinak než v těch předchozích, co se povedlo, vysbírat ty střípky, které dohromady daly tvar celé té vydařené sezoně. Ale jinak se vždycky jede odznova.

Bylo fajn, že v roce 2019 pokračoval v plné síle vítězný kůň finále ČSP Einfach, vždy je skvělé pracovat v horizontu více sezon, kdy můžu porovnávat, koně poznávám a přibližuji se jejich maximu.

A navzdory tomu, že aby ambice pohasly, stačí aby kůň špatně šlápnul - dá se říct, že je i v našem sportu vítězství ,návykové'?

Dá se to říct. Je důležité tomu nepodlehnout – ale samozřejmě když se podíváš na všechny ty kluky, kteří už nějaký úspěch měli, ti se nechtějí jít jenom zúčastnit. Chtějí prostě vyhrát. Každý chce vyhrát. Na ty závody s tím jedeme – jinak bychom nebyli sportovci, nic bychom nedokázali, kdybychom předem přebírali role těch ,do počtu´. Takže vítězné ambice všichni máme, ano.

Musí to být ale v souladu s pokorou k tomu sportu... A asi je nejtěžší se od toho postu, že jedeš vyhrát, naopak zpátky odprostit a snažit se oddřít parkur na maximum. Bez toho že jedeš vyhrát.

Peníze za výhry pro mne osobně nejsou motivací tak velkou, jako ten pocit doopravdy uspět. Ten pocit toho zdraru a ta cesta domů ze závodů s tím pocitem, že jsi spokojený a koně Ti dobře zaskákali, to je o hodně víc než to, co v penězích vyhraješ.

Navíc ekonomická stránka výher v Čechách úplně zajímavá není, na závodech ale zhodnocuješ koně pro klienta – to je tedy to plus hledisko z pohledu profesionálního jezdce.

Jaká tedy byla sezóna 2019? V jakém duchu se nesla, byly výsledky konzistentní, co je zásadněji ovlivnilo? 

Zandiro už byl ve věku, kdy šel do důchodu – a druhý kůň k Einfachovi, kterého jsem měl k dispozici, zatím sbíral zkušenosti. Všechny body do poháru tedy sbíral Einfach a ikdyž ta sezona nebyla završená znovu tím velkým triumfem, podával fantastické výkony. Povedla se mu velká spousta čistých parkurů a nasbíral hodně bodů v poháru, nasbíral vloni snad nejvíce bodů ze všech koní jako jednotlivec.

Sezona 2019 byla celkově si myslím, perfektní.

Podle jakeho klíče se vybírají jednotlivá kola poháru, kterých se tým účastní? Existuje na začátku sezóny plán a strategie, nebo se vše přizpůsobuje aktualní formě koní? 

Forma koní samozřejmě hraje roli, ale u nás všech je základ mít takové zázemí v partě koní, aby Tě vyřazení jednoho koně třeba ze zdravotních důvodů nevyřadilo jako jezdce. To je asi takový prvoplán sezony. Klíč je jednoduchý – vyhrát co nejdřív zkraje sezony 4 kola poháru, kvalifikovat se do finále a pak můžeš plány měnit :-) To se ale mockrát nikomu nepovedlo, takže spíš je strategie obětovat tomu co nejvíc, získat co nejvíc bodů a pak se poprat o finále.

Je to zrádné. Nedá se vůbec predikovat kde třeba bude slabší konkurence, skoro nikde do finále nejdou koně se dvěma chybami a málokde je na startu méně než 20 dvojic. Vždycky musíš udělat výsledek. Třeba vloni Frenštát – hlášeno bylo asi 9 koní, na startce jich najednou bylo 18, do toho začalo strašně pršet, spousta koní se odhlásila a nám to finálně taky nesedlo. Je to i trochu o štěstí, o počasí, o nastavení, o nuancích... je to sport!

Přes sezonu šly stranou zahraniční závody, letos bych to rád otočil a vyzkoušel si i těžší závody zahraničí. Einfach je v nejlepších sportovních letech, tak kdy jindy. Mezi pohát a zahraničí budu dělit výjezdy tak půl napůl.

Vést při tom všem areál je určitě náročné, umím si představit jak ještě na startu Velkeé ceny cinkají smsky s požadavky klientů na management jejich doma zůstavších koní. Máš nějakou oporu, někoho kdo při výjezdech zůstane doma a řídí areál, kontroluje večer všechny koně a fouká jim případné bolístky místo Tebe?

Jsme rodinná stáj, doma nechávám ve vedení a v zavedeném systému mámu a sestru, takže když je problém, mám stoprocentní oporu. Zádrhely konzultujeme, s drobnostmi si poradí rodina nebo personál. 

All comments

Leave a Reply

back to top