Nákup a prodej koně se zárukou, trendy v prodejích a role rentgenů

Nákup a prodej koně se zárukou, trendy v prodejích a role rentgenů

Řekněme, že jsem majitelem koně, který mi nesedí úplně jezditelnosti, schopnosti, zkrátka se to úplně nepovedlo a ani jezdec, ani kůň není spokojený... Běžná věc - chce to změnu. Sezona ale běží... Máš nějaké možnosti pro majitele koní, kteří se rozhodli je prodat? Existuje něco jako komplet servis okolo výběru nového koně, prodej stávajícího koně na klíč - nebo i třeba protiúčet, jak známe z jiných oborů? 

Záleží na zadání. Základní verze je, že se pokusíme koně opravit tak, aby majiteli/jezdci fungoval – pokud to není dvojice absolutně typově rozdílná, stačí často nasměrovat, postrčit, koně pojezdit a jezdci dát pár tréninků, aby měl ,návod´ kudy dál. Pokud je zadání jednoznačně výměna koně, mám k dispozici na výběr vždy ze zhruba deseti prodejních koní a určitě tímto směrem chci do budoucna dál jít. Prodej od nás po opravě je pak ta nejsnazší varianta a areálem takto projde ročně hodně koní, majitelé se pak často i vracejí při prodeji dalších koní.

Koně napravujeme, předvádíme, zvedáme výkonnost, prodáváme, pomáháme vyladit nové dvojice.

Protiúčet je pak pro majitele velmi pohodlná varianta.

Rád bych zdůraznil, že mi na českém trhu při prodejích chybí trochu záruky, vhodný manuál, pomoc pro nového majitele do začátku. To je směr, kterým se ubírají moje myšlenky – chci nabízet koně i s ,návodem´ na trénink, tréninkovým plánem, a předejít tak mnoha a mnoha zkaženým koním, kdy si amatér jezdec koupí například hodně opatrného koně – a místo pozvolných začátků, při kterých by amatérské chybky tolik nevadily, vyběhne rovnou na velký parkur, kde koně párkrát nechá si ublížit. Kůň se zklame, přestane ochotně skákat, a frustrace z nepochopení situace se otočí proti prodávajícímu.

Nový majitel by měl mít možnost dostat doporučený způsob práce, a pokud bude mít ke sportu a zvířeti pokoru a zorientuje se podle vstupních informací a plánu, bude mít naši záruku, že mu kůň fungovat bude.

Nový majitel by měl mít možnost vědět realitu, namísto planých slibů, ikdyby to znamenalo výběr vhodnějšího koně, než který se jim líbí, anebo snížení ambic na reálnou míru tak, aby do svých vysněných cílů postupně dorostli, bez karambolů a pokud možno bez řady zničených koní v zádech...

Jake zazemi mas pro kone k prodeji? Jak to cele probiha? Je rezim koni na prodej ,vyrobnim tajemstvim' nebo jedes transparentne a s majitelem udelas vzdy predem plan s cilem, aby vse klaplo ku spokojenosti?

Urcite vsechno transparentne. Kone si vyzkousim, zjistim uroven dosavadniho treninku i charakter, pricemz esencialni je zejmena schopnost neboli skokovy potencial, a pak take ochota kone se ucit - jedno bez druheho nestaci. Kun, ktery nefunguje na parkuru jako celek, bude umet vzdy zejmena amaterskeho jezdce potrapit. Kone si tedy osaham, plus je, kdyz je k dispozici i zprava veterinare o zdravotnim stavu kone, ze ktere lze tez castecne vycist perspektivu ve sportu do budoucna.

Nasledne nastinim majitelum moznosti a dohodneme se na planu, rad respektuji jejich predstavu, ale citim zodpovědnost za vysledek - a tak se vzdy dozvi mou optimalni variantu. 

Casty stav je ten, ze kun prichazi s drobnym problemem; at uz je to pokles výkonnosti, chyby na parkuru, zadrhel v jezdeni... Kone dam do pucu a diky fantastickemu zavodnimu zazemi, ktere se dari v poslednich letech šlechtit raketovou rychlosti, mam moznost s nim doma prebehnout par prvnich startu, zvednout tak o zub ci dva vykonnost kone a ziskat konkretnejsi pocit z celkoveho projevu kone. 

V sezone pořádáme zavody kazdy mesic, vetsinou jsou to dvoudenni podniky s velkym mnozstvim ruznych soutezi - muzu si tim padem starty podle citu napasovat na konkretni kone, je to extremne prakticke. Dal diky kamionu a tymu osetrovatelek si pak na prani majitele vozim kone na prodej i na prestizni Cesky skokovy pohar nebo na nektere mezinarodni zavody, kterych se ucastnime hlavne behem jara a podzimu, kdy se zavodni deni stahuje do hal.

Celkove mam tedy moznost pokryt podklady pro prezentaci kone na prodej ve sve rezii, coz je strašně důležité. Kun musi mit k prodeji videa ze zavodu, kde ukaze svou perspektivu, zajiskri a chytne za oko nebo rovnou za srdce toho sveho člověka na druhe strane obrazovky. Aby se mohl takto blysknout, potrebuje klidne, az neutralni predvedeni. ,Gumovani' chyb nekterymi profesionalnimi jezdci tez neni fer, nechavam jednoduse kone, aby ukazal co v nem je a nijak mu to nekomplikuji, ani neusnadnuji.

Co se tyka režimu, prakticky kone zapojime mezi nase vlastni sportovní kone, ktere trenujeme s cilem korektne nastartovat, podporit vykonnost a prodat majitelum, kteri oceni kone, do kterého je vložena prace - horkou jehlou zrovna kone delat rozhodne nejdou.

Zhruba 2x tydne skaceme, 2x tydne maji kone drezuru, k tomu teren, lonz... a nezbytny kolotoc, nase novinka lonskeho roku, na ktery nedam dopustit. Jednak se v nem kone nezrani, jednak se setrne vypohybuji - a treba mladi kone si v nem skvele odstrani ztuhlost z boxu, lepe se vyporadaji i s pripadnym zakyselenim po treninku. Starsi kone zase oceni drobny klidny pohyb pri zacinajicich artrozach, nebo jako jejich prevenci.

Da se rict, ze system pripravy k prodeji ma vychytane mouchy, a ikdyz kone dokazi vzdy necim novym prekvapit a clovek se o nich a od nich uci cely zivot. Dokazeme u nas kone zhodnotit, nasmerovat, podporit dal a vys a postoupit do rukou konecnych, spokojených majitelu... a dela nam to navic radost!

Finalni cil - vytvoreni nove, funkcni a perspektivni dvojice jezdec a kun - lze urcite podporit mnoha smery. Je moznost napriklad cas od casu dorazit na kontrolni soustredeni s Tebou jako trenérem? Mas jeste i jiny podpurny system pro dvojice u Tebe vzniknuvsi? Je napriklad moznost prubezne poopravit/dovzdělat kone tak, jak sezony bezi a vykonnost stoupa?

To je náš hlavní cíl. Prodat člověku koně, který mu bude sedět. V dnešní době moderních technologií pak nemusím dvojice denně vidět, abych měl přehled a dokázal korigovat – občasné video a konzultace po telefonu je magická věc, mnohdy to v běžném provozu stačí. Sám to dělám – pošlu svoje video třeba Alešovi (Opatrnému) a prokonzultujeme nuance. No a občas samozřejmě můžou klienti dorazit ke mne na plac, nebo na závodech se sejdeme, po závodech třeba i, a dá se naplánovat strategie, jestli příště takovou soutěž, nebo o dvě patra níž, dá se to ladit. Můžu i na koně sednout, přeběhnout parkur dva, to celé je základ dlouhodobé spolupráce a vztahu, který s klienty navazuji. Po čase pomůžu s výměnou koní, když nestačí výkonnostně nebo zestárnou, ta je na řadě třeba ten protiúčet, věříme si a víme co od sebe můžeme čekat. To mne baví.

Kolik koni Ti projde rukama? Trenersky jiste stovky, uz jen letosni oblastni SCM nebo doma poradana zimni soustredeni od rana do vecera plna... A další staje se zajmem o soustredeni musis odmitat. Spise kolik Ti projde rukama koni na prodej - a dalo by se rict, ze prodej od Tebe je pri rozumnem jednani stoprocentní? Kazdy kun ma sveho kupce, rika se. Z pohledu profesionala - je to pravda?

Stoprocentně má každý kůň svého kupce. Mám to nakoukané, ale spíš spoléhám na pocit zeshora, ten mám za ty tisíce naježděných hodin hodně vžitý a rychle poznám, co od kterého koně čekat. Když jde třeba o mladého koně, konzultuji volnost atd třeba s Pavlem Hladíkem, rád si dám dohromady více úhlů pohledu.

Z pohledu chovatele - mam svuj odchov, ambice na KMK nebo dokonce Lanaken. Chci, aby muj skvost prezentoval profesional. Mas moznost nabidnout komplet servis? Obsednuti, priprava na zkousky/svody atd., starty v kriteriich, na zavodech... a pak pripadne prodej?

Určitě ano, můj tým lidí obsedá, ale není to úplně priorita. Může ke mne přijet kůň v jakékoliv fázi výcviku a koňská školka není úplně priorita, naše zaměření je sport. KMK mne ale baví a je výhoda, že nezasahují do závodních termínů, bývají ve středu.

Jeste k prodeji - trendy - urcite se setkavas s urcitymi smery, co je ,v mode' a neni. Co konkretne dela v dnešní dobe z kone eye-catchera? Je to pri prodeji doopravdy relevantni? Nebo uprednostnis pro klienta klidne zrzavou strapatou kobylu, pokud je to zrovna ta, o ktere vis, ze udela správnou sluzbu?

Spíš jde o anatomii, zohlednit třeba prohlá záda, která vypadají, že budou časem problém. Trendy jakoby modní, ty jdou úplně stranou. Kůň musí mít charakter, dobrou hlavu, přiměřenou přirozenou odvahu, a musí jednoduše typově sedět jezdci. Je třeba úplně jedno, jak je kůň vysoký, ale někdo může preferovat velkého už jen proto, že na něm mu skoky připadají menší. Ale to už je osobní preference...

Jak se stavis k silenstvi okolo rtg nalezu v pohybovem aparatu kone? Klinicky je kun casto uplne zdravy, ikdyz nalez ma významný, a naopak. Co je rozhodujici a podle jakych kriterii je rozumne se ridit? 

Důležité je znát trochu jezdce, kterému prodávám koně, jak jezdí – alespoň třeba z videí. Jestli kůň kašle, má čip nebo jinou vadu, to je věc jiná. Prvotně musí kůň sedět k jezdci typově, pak se dají dořešit detaily. Prodat koně výborného – ale pro jiného jezdce, to je zásadní chyba.

Pokud chce jezdec koně pro sebe na sport, pak mu nemusí vadit nález, který by neměl dělat do budoucna problém – ale při dalším prodeji to komplikace být může. Pak je na řadě myslet třeba i právě na protiúčet. Když si jezdec kupuje takového mezikoně, ví, že časem bude potřebovat výkonějšího/mladšího atp, tak určitě doporučuji ty rtg udělat.

Zároveň když o potenciálním problému víš, můžeš si pomoct třeba vhodným kováním, čip nechat odoperovat apod.

Co lze obecne doporučit nekomu, kdo vaha, kde vybirat nebo nabizet kone? Na co predevsim dat pozor, co si pohlidat?

Propátrat historii startů koně a určitě za tím koněm mít někoho, komu můžeš věřit. To našim klientům nabízíme, upřímnost, rovnost. Jsme na jejich straně a chceme, aby jim koně fungovali, chceme pro českou parkurovou scénu tvořit další a další konkurenceschopné dvojice.

All comments

Leave a Reply

back to top